Cum de nu s-a catapultat?

Read Time:3 Minute, 19 Second

Tragedia de sambata, cand un MiG-21 LanceR s-a prabusit in timpul unui show aerian pe baza de la Borcea, este inca vie in memoria colectiva. Este cu atat mai vie in memoria celor care l-au cunoscut si au zburat cu Patrax.

De ieri si pana astazi am vazut tot mai des o intrebare pusa, evident, de cei care nu cunosc tainele aviatiei militare si care vor afle detalii despre un eveniment ce li se pare inedit: „cum de nu s-a catapultat?”

Explicatiile oficiale, formale, profesionale lipsesc pentru ca, in momentul de fata, nu stim ce anume a provocat prabusirea avionului.

O explicatie personala, subiectiva vine de la eternul Doru Davidovici, cel care a explicat mai bine decat o poate face oricine altcineva ce se intampla in mintea unui pilot in acele momente.

„Ce se întîmplă în cabina unui avion care se prăbuşeşte? Ce se prăbuşeşte întîi în universul acela pilot-avion care
oricum se surpă ireversibil şi atît de limpede pentru totdeauna, avionul sau pilotul? Au vorbit între ei, s-a gîndit în acele clipe de cădere haotică, pentru că altfel săreau. Ştiu şi ce s-a vorbit, nu sări, lasă, auzi, LASĂĂ-L, NU SĂRII!! Lasă-l LA MINE! s-au strigat clipe de viaţă în cabina avionului prăbuşit în cercuri frînte, fîlfîind cînd şi cînd botul neputincios peste orizont într-o părelnică redresare şi exact asta înnebunea, secundele acelea ciuntite cînd dubla şovăie într-un simulacru de zbor, pe urmă se înfigea iar trepidînd cu fărîme de văzduh scămoşat pe aripile scurte, sărim. LASA-L LA MINE, ACUM IESE, n-a mai ieşit. Erau între noi unii care au văzut prăbuşirea, pe urmă am alergat toţi spre coloana de fum, praf, flacără, sînge, viaţă ţîşnită arzînd spre cer”

In textul lui Doru e vorba despre o dubla, cu doi piloti, fiecare incercand sa faca totul pentru a salva avionul. In cazul nostru, avem o simpla, un singur pilot cu un milion de ganduri si incercand sa faca totul pentru a salva avionul, a salva publicul poate, a se salva pe sine, eventual…

Si inca ceva:

„Am acceptat profesia pana dincolo de noi, cu tot ceea ce presupune viata de aerodrom, orele noastra de formidabila, incredibila existenta in cabina avionului, dar n-am acceptat nicicand moartea. Moartea nu e o chestie care se accepta. Moartea e ceva tinut cat mai la distanta, impotriva careia invatam sa luptam, de care stim efectiv sa ne ferim, sa o recunoastem atunci cand da tarcoale, pe care reusim de foarte multe ori sa o invingem, atunci cand se pune problema. Asta e mandria noastra, ca de foarte multe ori reusim sa invingem. Ca nu acceptam sa murim cand totul e duce dracului in jurul nostru, si tot ce e pilot in noi urla ca se mai poate trai.

De aceea e cumplit cand unul dintre noi nu mai este. De aceea refuzam stralucirea clapa, aureola de vesnic condamnat care, pentru multi din afara profesiei, ne inconjoara. De aceea refuz sa cant cantecelul acela cu ‘la mormant eu nu vreau lacrimi’, lalait cu atata atatare de oameni pe care alminteri ii iubesc si ii duc in mine oriunde sunt, dar, dragule, simti tu ce-i ala mormant? de pilot? ce e sub pala aceea de elice infipta in pamantul cimitirului militar? Stii tu efectiv ce e acolo? Glorie, uniforma bleumarin, cerul senin, vulturul de pe piept, tresele de la maneci, toata fatada aceea cumplit de mototolita, daca ar fi doar asta da, as canta si eu de lacrimi si morminte. M-as defula, in acel cantecel, poate am si eu nevoie… Dar acolo sunt aliniate de fapt vise frante, ani care mai erau de trait, glasuri de copii pustiiti pentru totdeauna si plans de femeie tanara rasucita fierbinte noapte de noapte in patul acum prea lung, prea larg, si mai e ceva din fiecare dintre noi, lasat perpetuu in fiecare groapa cu pala de elice deasupra. De asta nu pot sa cant despre morminte.”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Cum de nu s-a catapultat?

  1. Nu stiu cine e autorul articolului dar felicit din toata inima. Numai cine a zburat, a pilotat, poate descrie asa, legatura tainica intre avion si pilot. O legature ca intre dou fiinte complementare care se iubesc de cand e lumea.
    Felicitari draga prietene de la Mosu care a cunoscut zborul in anii 57 si azi este indragostit de ea pana la….. hangarare definitiva.

  2. Dumnezeu sa-l odihneasca, si va raspund cu o alta intrebare….ce dreaq mai umbla cazanele Lancer ?
    In al catelea ceas nu pricepe nimeni ca sunt sicrie.
    Daca nu era asa umblau si altii cu ele, corect?
    In afara de indieni care si aia au versiuni mai bune mai folosesc probabil vreo tara africana si probabil croatii de..nevoie, poate nici aia.
    Pacat de scoala de aviatie si de resursa umana irosita pe niste gunoaie de avioane.

    Dar pentreu un salar bun, nu au ce fac saracii merg cu troacele astea, ori sa emigreze in alta tara sa lupte pentru ei.

    Sa vad si eu prima lupta intre ale noastre si …sa de-a Domnul, alt fighter mai de rahat, dar na-i cum, ai numai SU-uri primprejur….

    Si inchei zicand ca au si alte tari vechituri, da sigur, poate din alea care fac zboruri drepte, nu fighter-e !!!!
    La fighter-e este alta mancare de peste.

  3. Buna ziua..!haideti sa dam puțin cărțile pe față cu totul că i m in continuare ii atrage n ii mai critic ii s iii just de a trece urî pe aici a ii sa va spun că această 0ierdere de avion n ii a fost chiar așa Pilot ii lipsește Florin Rotaru nu-i chiar erou..așa precum un m cred alții să îi BN precum ii mai vor să-l”desemneze” EL Florin Rotaru..a greșit enorm a trântit avionul dintr-o greșală ii transmite la virajul 3-4 ff stans ceea ce avionul nu a făcut față pierzând putere și nereușind să-l redreseze a pierdut portanta și aflându-se la altitudine joasa nu la putut redresa acea înclinație spre stangan se datoreaza..rotației axuului motorului și a forțe ii gravitaționale..e puțin mai greu de înțeles..😟 dar ptr asta nu inseama că nu-l apreciem și ne rugăm ptr el..Repet totul a fost dintr-o euro de pilotaj. Cv bestiile aste oricum NU le vom afla niciodată..e in joc imaginea RoAF…😞

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post RAF a primit primul Eurofighter „Centurion”
Next post Intra in scena F-35A „Panther”