Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a vorbit recent despre planurile Romaniei de a-si mari flota de avioane F-16. Ele, planurile, exista, insa actiunile concrete lipsesc cu desavarsire.
S-o luam pe rand. Distinsul Fifor spune ca mai vrem inca 40 de avioane. Patru ca sa completeze (?!?) efectivul Escadrilei 53 si alte 36 pentru alte escadrile.
„Deocamdata este o discutie pe care o avem cu Fortele Aeriene Romane. Noi am dori sa completam in momentul de fata escadrila pe care o avem de F-16 cu inca patru aeronave. Si avem inca o proiectie de inca 36 de aeronave F-16 pentru care am solicitat in SUA sa ni se comunice daca exista posibilitatea sa achizitionam de acolo. Deocamdata asteptam raspuns pentru ca nu te duci sa cumperi F-16 de pe o zi pe alta”, a declarat ministrul Apararii.
Intrebarea fireasca este ce se intampla acum ca stim ca avem nevoie de avioane. Cu cine negociem, unde cautam, cat platim? sa ii dam cuvantul ministrului.
„Nu este o negociere. Prima data soliciti sa vezi daca exista aceste aeronave si, daca exista, care e pretul. Si dupa aceea se intra la o negociere, desigur. Asteptam raspunsul”.
Are logica ce spune Fifor, doar ca avem o problema. Despre solicitarea facuta americanilor se vorbeste deja de vreun an, daca nu si mai bine. Mi-e greu sa cred ca in tot timpul asta aia au stat cu solicitarea pe masa si ne-au lasat sa fierbem in suc propriu.
Prin urmare, ar fi fost dragut daca Fifor spunea ca a transmis solicitarea catre Statele Unite in data cutare si ca asteapta un raspuns timp de x saptamani sau luni. Iar daca raspunsul nu vine o sa trimita solicitari in alte parti pentru ca avem nevoie de avioane si nu putem sta dupa americani sa-si termine gratarul.
Dar pentru ca nu ne ofera informatii concrete, verificabile, nu stim nimic clar. Stim ca a fost transmisa o solicitare, posibil chiar ieri sau azi dimineata, si mai stim ca asteptam.
Apoi, care e ideea cu cele 40 de avioane? Inteleg ca vrem in prima faza inca patru sa completam escadrila deja existenta. Asta inseamna ca mergem spre escadrila cu 16 avioane in componenta. Foarte bine! Excelent! Dar cu celelalte 36 de avioane ce faci? Vrei trei escadrile de 12? De ce, daca vrei sa te duci spre escadrila cu 16 avioane? Vrei doua escadrile de 16? Si ce faci cu restul de patru avioane? De ce nu vrei inca 32 de F-uri dupa ce iti completezi escadrila pe care o ai?
Ma scuzati, nu cunosc fineturile, dar vad doua posibilitati. Fie Fifor nu stie pe ce lume e si amesteca informatiile. Adica ne doream 36 de avioane inainte, cand aveam planuri cu escadrile de 12 bucati, iar acum cu 16 F-uri pe escadrila lucrurile se schimba. Fie oamenii din MApN care se ocupa de planurile astea lucreaza pe genunchi.
Logica spune ca ne-am mai dori inca 36 de avioane, iar din viitorul total de 48 le impartim in 3 sau 4 escadrile. Cu 52 de F-uri nu stiu cum te imparti. Poate doar sa-ti iei 4 pentru canibalizare, numai ca in cazul asta pe astea nu le bagi in programul mare, ca avioanele de sacrificiu nu le rk-uiesti si nu le modernizezi.
In fine, ce voiam sa spun cu noutatile despre F-16. Ei bine, nu exista.
Ce inteleg io, asa ca profan dar fan al aviatiei: escadrila de 16 ar fi pe model vest dar asta inseamna si modificarea dotarilor bazei, schimbare de tactici, personal, samd. Asta inseamna banuti. De unde ii iei daca nici pt. pasaroi nu sunt destui?!
Pe ce varianta merg, tot AB și același block?
La un număr de 40 as merge pe CDuri.
Probabil cele 4 vor fi în rezerva, sau poate vor doar sa fie peste polonezi ca numar (balcanisme).
Problema este ca nu inteleg de ce s-a preferat cumpararea de la portughezi a 12 avioane vechi (la mana a 3-a de fapt) in loc sa se organizeze o licitatie si sa se selecteze un avion modern si nou. Asa cum au facut polonezii, cehii si maghiarii, de fapt. Au cumparat sau inchiriat in leasing avioane noi si performante, au inclus in contracte conditia de offset, s-au ales si cu aviane noi si cu 80% din banii platiti, reinvestiti in economiile nationale. Am citit in presa internationala de profil in ultimii ani o serie de feedback-uri ale celor de la SAAB si EUROFIGTER care au ofertat la momentul respectiv cate 24 de avioane JAS-39C/D Gripen (noi) si Typhoon (2nd hand) contra 1 mîliard de EUR cu plata pe termen mediu in rate si cu offset 100% dar romanii s-au incapatanat sa mearga pe mana portughezilor si americanilor ca sa plateasca 860 milioane EUR pe 12 rable fabricate in 1982 – 1984 in SUA si stocate in anii ’90 in desertul Mojave pana le-au luat lusitanii.
Care a fost avantajul nostru?…
Grippen C/D e si el depasit, chiar daca il cumperi nou. Avioane noi inseamna F35, Rafale, ultimele variante the Typhoon, Daca iei avioane mai vechi, le iei pe cele mai ieftine.
Bani de avioane noi si moderne nu sunt, la 200 de milioane bucata poti sa aduni de 6 sau 12, nu de 30-40 sau chiar 52.
Escadrila cu 16 o sa fie escadrila de elita si de garda. In caz de conflict alea cu 12 o sa lupte. Cea cu 16 o sa fie rezervata pazei unui spatiu important. Lasa inamicul sa domine restul spatiului aerian dar intr-un loc sa nu poata intra. De aici logica. O sa aiba piloti de elita iar cele 4 extra avioane o sa ii permita sa aiba mai multe avioane disponibile si extraforta de lovire – de aceia o sa fie de garda.
Normal o escadrilă ar avea 18 avioane. Mai luăm 4f16 de la amarg,să le facem coșmaruri bulgarilor. Malaiul ‘care este’ se duce la: patriot,himars,corvete-fregate,radare mobile,tab’uri,elicoptere și cu voia domnului submarine. Pe moment tragem de LanceRe și f16 și cind om avea dinero,putem lua ceva vechituri de la amarg.
Nu negociaza cu nimeni ca nu gasesc fabrica de F16
poate daca o sa gaseasca fabrica de F16 o sa avem avioane noi de data asta