Cinci producatori de avioane multirol si-au anuntat intentia de a participa la viitoarea licitatie poloneza, potrivit unui anunt al Ministerului Apararii de la Varsovia.
Au raspuns solicitarii polonezilor americanii de la Lockheed Martin (F-16V si F-35) si Boeing (F/A-18 Super Hornet), italienii de la Leonardo (Eurofighter Typhoon) si suedezii de la Saab (Gripen E).
Momentan lucrurile sunt intr-o faza de evaluare, polonezii dorind sa dea drumul licitatiei undeva prin 2025. Exista insa niste analize destul de bune care arata ca, daca se vor tine de planul de achizitii anuntat, nu vor avea bani de avioane.
In continuare, intentia de a inlocui vechile Su-22 si MiG-29 cu multiroale moderne se poate dovedi mai scumpa decat cumpararea celor 48 de F-16 C/D din urma cu mai bine de un deceniu.
Asta inseamna ca dorinta polonezilor e laudabila, dar ca sansele de realizare sunt totusi relativ mici.
Se grabesc ca fata la maritat.
Gripen nu-si are rostul in competitie cata vreme au optat pentru un alt mono motor si nu va necesita upgrade, 8 ani sunt lungi dar evolutia in aviatie pe partea de electronica este foarte rapida.
F/A-18 Super Hornet ar avea sansa doar sa vina cu varianta Advanced Super Hornet daca au de gand sa termine demonstratorul si toate fazele preliminare pentru a fi declarat apt si ar mai trebui sa pluseze si cu EA-18G Growler ca sa-i puna pe lesi pe ganduri.
EF, doar daca va fi iubire mare intre ei si europeni/nemti ca altfel nu-l vad bine mai ales ca vor trebui sa inlocuiasca Su-22 de atac la sol, eu il consider un aparat nascut batran, care nu a apucat sa se maturizeze murind de tanar.
F-16V Viper, acceptabil acum, peste 7 ani nope si probabil daca va fi ales va fi ultimul lot produs atunci.
Singurul candidat real si care ar fi o normalitate ar fi F-35 care dupa 2025 va deveni un aparat matur, costul de achizitie va fi mai redus si va fi mai putina ingramadeala decat in prezent cand toti din lumea buna isi asteapta loturile comandate sau ce urmeaza a fi comandate. In plus, lesii au declarat de multi ani ca tintesc achizitia de F-35 in viitor si cum in viitorul apropiat nu va fi o licitatie fie pentru F-16 second hand cum intentionau si au abandonat sau alt lot de F-16V, 35ul e singurul candidat, ceilalti alergand in cursa doar sa se mai auda de ei/promovare.
Asa cum ai spus si tu LanceRe, sa vedem cum si de unde scot banii din joben. De cativa ani au doar intentii, declaratii si nimic concret (cred ca mai stim pe unii care se incadreaza la aceste capitole). Vor MRLS, cruise missile, submarine, elicoptere de atac si transport, AA, soldatul viitorului, etc si toate sa fie produse in tara aproape integral ceea ce mareste pretul considerabil – vezi scorul facut de americani pentru Patriotul polonez daca vor si productie locala si fantezii legate de componentele sistemului.
Bătălia se va da între ’16 și ’35. Yo unul zic că Rafale vine tare pe turnantă.
Daca vroiau F-16 incepeau de anul trecut selectia. In 2025 va fi prea tarziu pentru Falcon si am explicat ca au in intentie achizitia de F-35.
Si despre cele 36 avioane (f16 ?) pentru Ro,se mai stie ceva ???
Din moment ce ei n-au reusit sa semneze pentru Patriot, transportoare si elicoptere, contracte despre care ziceau ca-s ca si facute, cred ca F-urile mai asteapta mult si bine 🙂
Deocamdata nu se stie sigur cate vor fi in plus. S-a declarat ca vor fi 12, apoi 32 sau 36, deci nu stim cate exact vor fi, daca vor fi luate intr-o singura transa sau mai multe.
Perioada de achizitie este lungita pana spre 2025, pt. ca polonezii pretind transferul complet de tehnologie.Deci gen. 5 greu de crezut.
Au deja 48 gen 4, vor mai lua probabil inca atatea dupa ce vor organiza licitatia in 2025 si se va incepe productia prin 2026, deci se duc spre 2030 cu ele.
Ce sa faci cu capacitatea de productie pentru gen 4 dupa 2030 cand ai deja 100 bucati iar lumea buna a inceput de 10 ani sa falfaie cu gen 5?
Tocmai ca nu-i
o simpla vanzare,executia se doreste facuta in Polonia.De ce-i spune pompos”program harpia”?Ca este o actiune complexa,cu mai multi pasi.Cine are chef de buchisit,iaca:
http://www.sobieski.org.pl/wp-content/uploads/samoloty_boj_e_book.pdf
Daca ne traduci am putea fi interesati
Atat Polonia cat si Romania ar avea numai de castigat DACA in urmatoarea perioada (anii in care au facut trecerea de la lejer activ(MIG-21) la operational,
cu ajutorul escadrilelor de F-16):
– ar achizitiona macar cate o escadrila de avion multirol european ET, https://world.eurofighter.com/articles/air-vice-farnell,
– ar asimila in productie offset componente de la acest avion multirol european,
– ar genera colaborari cu industria aeronautica europeana
– ar face proiecte si stagii cu tinerii tehnicieni si piloti din FAR cu FA ale statelor europene detinatoare de astfel de avion si de logistica specifica
– ar crea locuri de munca de tot felul pentru tinerii capabili si pasionati de aeronautica din tarile natale si nu de resedinta, cantonand acasa resursa
umana de calitate.
Succesul celei mai bune alegeri pentru un avion multirol nu sta in capacitatile acestuia ci in capacitatea asimilarii acestuia de catre FA precum si
de catre Industria aeronautica a tarii cumparatoare. Iar resursa vitala a unei industrii aeronautice dincolo de tehnologie moderna este resursa umana asimilata in timp.
Al doilea criteriu ar trebui sa fie rata de/capacitatea de inlocuire a acestui avion intr-un timp relativ scurt, pentru ca numai inlocuirea lui rapida
ar fi o amenintare reala pentru un potential inamic. Toate teoriile si strategiile rezultate din numeroasele conflicte aeriene converg catre
conceptul de airpower in care importanta este calitatea si numarul pilotilor si calitatea si numarul aeronavelor.
Pe de alta parte americanii nu vor da F-35 si toate tehnologiile lui unor incepatori. Cei de la SAAB -despre care cred ca au platit comisioane grase
decidentilor maghiari si cehi – nu ar ezita sa faca si in PL si RO, acelasi lucru dar sunt prea multi comisionari si teama de scandal si consecinte este mare.
Toate aceste avioane reprezinta o suprematie a aeronauticii militare moderne dar vital pentru o natiune este sa poata sa asimileze si sa gestioneze corect
aceaste capacitati de aparare vitale in prima parte a unui conflict real.
Mai Mirele, ma…
Cine ti-a soptit tie afacerea asta cu EF sau cum ai ajuns la concluziile acestea?
Romania are o escadrila de F-16 si alta Lancer si ar trebui sa cumpere cel putin inca una de ET. Bravo, uite cum facem un ghiveci de escadrile din fiecare aparat de pe piata ca la intretinerea aparatelor nu ne mai gandim.
Cand vreodata Romania a cerut offset la o achizitie militara, cum l-am putea implementa in cazul de am cere de data asta ca tehnologic batem spre 0 si cati bani crezi tu ca ar fi dispus guvernul sa investeasca in niste facilitati?
Oare aia de-l vand or fi de acord sa ne ofere acele facilitati de productie doar pentru o escadrila? Si vezi si rezultatul offsetului pentru Austria care a luat o escadrila de EF asa cum ne propui tu noua.
Ce colaborari ar genera cu industria aeronautica europeana, fii mai esplicit?
Ce proiecte si strategii ai vazut sa faca ai nostri pana acum? Am luat F-16, ai vazut pana acum vreo strategie legata de tinerii piloti si tehnicieni? Din ce stiu Romania e pe minus la acest capitol desi am avut tot timpul din 2013 pana acum sa ne punem la punct si nici nu era greu pentru 12 aparate.
Cat priveste logistica, am asigurat un minim pentru acestea, iar daca va ceda o piesa pe care nu o avem pe inventar daca sunt prevazuti bani pentru asta se va da comanda, daca nu atunci se va mai astepta asa cum se face si la alte categorii de arme.
Nu-mi aduc aminte ca in ultimii 30 de ani Romania sa fie interesata de crearea de locuri de munca, cu atat mai putin pentru tinerii capabili si interesati de aeronautica. Poate nu stii situatia de la IAR, Aerostar, Craiova, Turbomecanica, etc care in acest moment sunt simple ateliere nu facilitatile industriale cum erau odata, iar aia tineri capabili au luat-o cu talent prin tari mai calde.
„Succesul celei mai bune alegeri pentru un avion multirol nu sta in capacitatile acestuia” aici spui un mare adevar, te-ai dat de gol singur ca EF nu prea e multirol decat pe hartie, sunt deja la a 4-a varianta si nici aia nu e multirol decat daca o iei la pila, iar succesul aparatului unde a fost ca in afara de tarile partenere in program care au comandat aparatul, nu a mai sarit decat Austria cu 14 aparate care acum isi cere banii inapoi si Arabia Saudita ca-si permite sa cumpere de la toti producatorii fara numar.
Cat priveste capacitatea asimilarii, am asimilat deja F-16, singurul pe care FA nu l-a asimilat a fost MIG-29 datorita faptului ca erau putine (desi mai multe decat escadrila ta propusa de EF) si aveau probleme uriase cu motoarele.
Daca vrei tehnologie moderna in industria aeronautica asta o faci doar pe bani multi, practic va cam trebui sa o luam de la 0 cu aceasta industrie care e la nivel de ateliere si care are o tehnologie depasita.
Cat priveste resursa umana asimilata in timp, nu mai putem vorbi de cincinale ca odata ,pe cei tineri din aceasta industrie ii numere pe degete, iar cei cativa ramasi isi asteapta zilele la pensie.
Mai baiete, cred ca te crezi prin ww2 sau in plin razboi rece cu capacitatea ta de inlocuire in timp scurt, aviatia s-a schimbat, iar daca erai baiat destept mai citeai cate un articol si prin alte parti ca s-a scris mult de EF tau si ai fi aflat ca in prezent din 4 fabrici mai are capacitate de productie doar una singura care si aceasta urmeaza sa se inchida mai curand decat te-ai astepta din lipsa de comenzi.
Care e potentialul inamic, ai vreo varianta ca nu avem pe ce dezbate?
La airpowerul tau cam pe unde vezi Romania ca la calitatea pilotilor legat de numarul de ore efectuate stam prost, la numarul acestora ti-am spus mai sus ca avem deficit, la numar de avioane stam si acolo prost, tehnic stam si aici prost ca altfel n-am mai trimite piloti sa zboare cu aparate de cand era mama fata mare, dar cu EF (ala multirol cand va aparea, posibil la varianta 5, sunt inca unii care mai viseaza si suspina) in curte am dat-o in calitățuri nu alta.
Legat de F-35 ameriecanii au dat tehnologie din acesta celor participanti in proiect care au si optiunea de a-l cumpara inaintea celorlalti.
Da-ne detalii cum ai ajuns sa crezi ca SAAB a ajuns sa dea comisioane decidentilor maghiari si cehi ca pe polonezi i-au mituit cu un offset de 180% si implicarea industriei nationale in proiect si aia nici de-ai draq nu au vrut ca erau fierti pe F-16.
Da-ne informatii si despre acei comisionari multi de la noi ca nu stim ce vrei sa spui mai exact sau la cine te referi.
Cu 12 F-16 si inca un numar necunoscut de MIGuri nu stiu ce te astepti sa gestionezi intr-un conflict real, ca de asimilat trebuia sa o faci mai din timp.
TE ASTEPTAM CU COMPLETARI Mr
Imi cer scuze, modest, ca m-am iluzionat aicea pe blogul de Iluziioricum.ro… de tinerete, de cand traduceam articole din reviste pe care le-am aruncat deja pe apa Dambovitei.
ca si sperantele unei lumi diferite de cea a lui Orwell.
Toate achizitiile internationale implica lobby, comisioane, retrocomisioane pentru ca altfel cred ca ar inchide offshorele alea… cei ffbogati care mananca dimineata caviar la Monte Carlo si seara fondu la Zermatt stiu de ce.
sa revenim la Daia noastra, si sa ne intelegem ca daca am fi putin mai atenti la avionica ultimelor generatii nimic nu se face fara voia celor care o si detin.
si care ar putea sa ne deschida usa la club dar si noi sa incercam sa scoatem din tescherea si sa vindem cate ceva din ce putem vinde fara sa afectam strategicul.
1. bref, daca dadeai un click cu cautare gaseai asta
https://sites.tufts.edu/corruptarmsdeals/2017/05/05/gripen-combat-aircraft-sales-to-the-czech-republic-and-hungary/
2. in timp ce in europa se sting incet dar sigur generatii de aviatori performanti, aici includ si tehnicii, americanii jubileaza si ii trag pe britzi afara, iar rusii isi freaca manile ca niste nationalisti prosti si corupti au luat fraiele si trag sa rupa ori caii ori caruta
3. EF nu este al meu sau al neamtului, este prima reusita tehnologica, ca o combinatie de traditii aeronautice EUROPENE cu staif, care daca nu au comenzi – ca si in cazul lui Rafale, super traditie si acolo – sta sa intre in istorie, motiv pt care trebuie inteles ca fara o politica coerenta si convergenta in acest domeniu ne vom trezi iar fiecare cu tot felul de carcase prin ograda si cu iarba crescuta in lungul pistelor.
4. „aeronautica europeana” este intr-un fel AIRBUS si aici trebuie sa ne intilnim cu ceilalti, sa facem parteneriate, burse, studii, proiecte, ssamd sa facem ce este de facut.
tu ce crezi ca este de facut?
blogul de iluzii?
1. Este o autoironie, in sensul ca in orice postare sau blog trebuie sa lasi sa se intrevada usoara atitudine autoironica fata de ce crezi tu ca scrii si ce citesc- intrevad -ceilalti. Eu am crezut ca AVIATIA ROMANA „va urca pe noi culmi” dupa ’89. scriind acum, cu oarecare inversunare dar si marturisita nostalgie, despre aceste realitati transformate deja in istorie nu pot sa fiu decat, autoironic. Multumesc, pt intelegere.
2. Am raspuns provocarii interioare de a scrie intrucat Apreciez eforturile editoriale si consider ca un comentariu, chiar modest, adauga valoare acestui efort.
3. exista studii elaborate, care odata achizitionate -scump bibicule – https://store.strategicdefenceintelligence.com/report/df0109sr–the-global-military-fixed-wing-aircraft-market-2017-2027/ ar putea constitui o baza corecta pentru viitoare achizitii gen aeronave militare.