Asa cum va anuntam in urma cu mai mult timp, decizia Romaniei in privinta avionului multirol ce va fi achizitionat in urmatorii ani va fi copiata de alte doua state aflate in vecinatatea noastra – Bulgaria si Croatia. Totul pentru a reduce cheltuielile de intretinere si folosire.
O prima confirmare, chiar daca vaga, a venit din partea consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota.
„Raman aviatii nationale, doar le platim de la buget. Ne coordonam cu celelalte state – nu integram avioanele, dar putem coordona logistica.
E vorba de aplicarea ideii de smart defense. Bugetele de aparare sunt prea mici, in perioada de criza, asa ca modalitatea de a asigura capabilitatile militare e aceea de a coopera. Spre exemplu, simulatoarele pot fi folosite prin rotatie. In plus, putem cumpara, impreuna cu vecinii nostri, un numar mai mare de avioane, astfel ca putem obtine un pret mai mic pe bucata, e un principiu economic (…) Putem sa ne ajutam reciproc pe logistica – pe partea de simulatoare, pe antrenament”, a declarat Fota pentru Ziare.com.
Astfel, devine aproape o certitudine ca, de decizia Romaniei in privinta multirolului, depind si hotararile din Bulgaria si Croatia.
In acest moment noi nu am luat o decizie finala legata de achizitie, in mare pentru ca nu sunt bani pentru avioane, insa sunt sanse mari ca in dotarea Fortelor Aeriene sa intre, candva in urmatorii ani, aparatele americane F-16.
Mingea este in terenul producatorului Lockheed Martin, care trebuie sa faca acum o oferta suficient de avantajoasa, atat ca finantare, cat si ca offset, pentru a ne convinge sa dam aproximativ 4 miliarde de euro pe avioane multirol.
Daca luam in considerare faptul ca o oferta combinata de achizitie Romania-Bulgaria-Croatia se apropie de 100 de unitati, americanii au toate motivele sa isi frece palmele de bucurie intrucat vor putea mentine deschisa linia de productie ani buni.
Average Rating