Ungaria vinde avioane MiG-29

Read Time:1 Minute, 11 Second

Foto: Wikipedia
Ungaria a lasat o licitatie prin care intentioneaza sa vanda 23 de avioane MiG-29 scoase din dotare de ani buni,

Pe 25 octombrie, vecinii nostri de la vest au anuntat lansarea licitatiei pentru cele 23 de avioane, toate echipate cu motoare, pretul incepand de la 18 milioane de dolari.

Lotul mai contine 20 de motoare suplimentare, un numar de rachete si alte peste o mie de piese de schimb.

In perioada 14-16 noiembrie sunt asteptate ofertele, iar vanzarea finala trebuie aprobata de Rusia, in calitate de stat ce a construit avioanele.

Despre starea MiG-urilor 29 nu se stie prea mult, insa avioanele n-au mai zburat de la retragerea din serviciu, iar stocarea a fost cam ca la romani, in soare si zapada si cu mentenanta zero.

O sa ajungem si la povestea cu „daca le luam noi si ne facem cu 40 de MiG-uri 29, ca Polonia?”. Raspunsul e nu. In primul rand, rusii nu cred ca ar aproba vanzarea, mai ales cu perspectiva refacerii capabilitatilor de zbor, iar in al doilea rand nu ar aproba lucrarile de modernizare.

In schimb, vanzarea ar putea reprezenta o sansa uriasa pentru firmele care ofera servicii de aviatie diferitelor forte aeriene din lume. Daca cineva isi asuma investitia in repararea lor, MiG-urile 29 ar putea fi un produs aproape fara egal pe piata.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

16 thoughts on “Ungaria vinde avioane MiG-29

  1. Iarasi? Parca au mai incercat sa le marite de cateva ori.
    Singurii pe care ii vad ca potentiali clienti ar fi slovacii, dar numarul e prea mare pentru ei, poate sa cumpere o fractie din ele.
    Bulgarii nu au de gand si temenul e prea scurt, astia au nevoie sa traga de timp.
    Argentina e low with money.
    Iar lesii nu cred ca si-ar dori mai multe, poate pentru canibalizare sa mai traga cativa ani in plus de cele existente care le tin de antrenament pentru F-uri si linia 2-a in caz de nasoale cu fratii din rasarit.

  2. Chestia cu ” rusii nu ar aproba; rusii nu ar da piese, etc.” este o presupunere complet hazardata – ca sa ma exprim elegant. Dupa parerea mea rusii ar reactiona exact pe dos – din multe motive dintre care cel mai important este cel economic.

    Polonia cum a facut rost de toate cele ?

    Te temi cumva ca s-ar vedea si mai bine ca MIG 29 este un aparat net superior lui F 16 ???

    1. Asta cu MiG 29 net superior lui F-16 e cel putin haioasa. Superior la ce? Si da, rusii nu ar accepta sa le luam noi. Dar nu-i problema ca oricum nu avem ce face cu ele, mai aveam si noi parca vreo 18. Singurele MiGuri 29 bune sunt la rusi, restul au fost monkeys.

    2. Polonia le-a luat din Germania printr-un acord simbolic in care rusii nu au avut nimic de spus. Iar polonezii au lucrat la ele folosind industria nationala, fara a-i intreba pe rusi.

      MiG-29 nu e in niciun caz superior lui F-16. Poate doar la manevrabilitate, dar noua ne trebuie avioane e lupta, nu de airshow.

      1. Mig29 nu dar in varianta SMT cu avionica occidentala ,sau Mig35 il fac pe F-16 lejer.Aceste aparate cu tractiune vectoriala 3D si cu un pilot bun la mansa,matura pe jos cu majoritatea avioanelor vestice intr un dogfight.Nu mai vorbiti daca nu va pricepeti.Daca erau construite de occidentali un astfel de aparat costa in jur de 100-130 mil euro la ce calitati are.Vestici care l au pilotat sunt uluiti cat de bun e si cat de ieftin se vind.Pentru Romania erau parfum in pachetele mai sus mentionate.Si la pretul celor 24 F-15 aveam 48 Mig35 iar SMT la jumatate de pret,cu avionica occidentala si tractiune vectoriala. 3D..

    3. Era bine sa le cumparam noi,mai salvam din 18 vre o 12 si completam de la bulgari cu diferenta pana la 48.Faceam 4 escadrile,pe care le modernizam in varianta Mig29SMT iar avionica occidentala o puneam noi la Aerostar Bacau.In varianta asta costurile nu ar fi depasit cu mult 25 mil per bucata fiind incluse si pretul achizitiei de la unguri si bulgari.Costul total ar fi fost de 1.2 mld euro.Sau a doua varianta ,contactam Federatia Rusa si le propuneam sa le transforme in Mig35 Fulrcurm F cerandu le expres sa ne puna pe ele tractiune vectorizata 3D.Cred ca un pachet ar fi fost injur de 30 mil per aparat ,plus costurile de achizitie din ungaria si bulgaria, totalul ar fi fost aproape 2 mld euro.Da, dar aveam 48 aparate aproape noi.pentru ca in pachetele SMT sau Mig35 se schimba motor,o parte din fuselaj se imbunatateste trenul de aterizare + avionica.Am fi iesit cu costuri net mai mici decat achizitia celor 24 aparate F-16MLU vechi de 40 ani ,pe care Romania le va achzitiona in 2 transe si net superioare acestora.Dar asa e cand Romania e condusa de neisparaviti care isi bat joc de banii si munca contribuabilului.

  3. Cînd ungurii au reușit să dea de pămînt cu două Gripen întro lună,spre disperarea vikingilor,au scos de la naftalină 4Mig29 si au zburat cu ele. În timp de o lună cît a tinut ancheta, gripenurile au fost ținute la sol și au încercat să dea vina pe Gripen,că vezi domne că avionul e o rapandulă și minunații noștri piloți nu au nici o vină,cînd actualmente ca și atunci e tocmai invers. Deci, sa mai zburat cu ’29 și le-au mai pornit motoarele din an în paști,în ce stare sunt? Fiare vechi,bune de trimis la muzeu. Forța fie cu voi.

    1. Asta cu cele 4 MiGuri scoase de la naftalina a fost abureala pt naivi, nu au mai zburat niciun MiG de cand le-au scos din dotare. La ora actuala ale lor sunt in aproximativ aceeasi stare ca ale noastre, fiare vechi fara viitor. MiGul 29 o sa dispara aproape total din Europa, cu exceptia, normal,, a Rusiei si prietenii bielorusi. In rest, pe la arabi , nordul Africii si prin Asia, MiG 35, un fel de MiG 29 block 50-60.

  4. au zburat una bucata MIG 29 de curand. am lasat link pe rumanianmilitary in urma cu vreo 2 saptamani in care era un 29 in aer la nu stiu ce exericitii pe la keskemet sau ceva asemanator. eram si eu mirat cand il vazui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Inca 36 de avioane F-16 pentru Romania. In curand si oficial
Next post Olandezii spun ca F-16 AM/BM este „depasit”