Serbia a primit sase MiG-uri 29 donate de Rusia

Read Time:55 Second

Serbia a primit sase avioane MiG-29 donate de Rusia. Aparatele au fost transportate pe baza aeriana Batajnica partial demontate, la bordul unui Antonov An-124.

Uriasul avion de transport a efectuat trei zboruri intre Rusia si Serbia pe 2, 3 si 4 octombrie.

Oficialii sarbi au confirmat ca este vorba despre livrarea celor sase MiG-uri 29, acestea urmand a fi prezentate oficial in data de 20 octombrie.

MiG-urile donate de Rusia sunt A-uri si un C, dintre cele aflate in stocare. Ele vor fi RK-uite de sarbi, cu asistenta rusa, si vor intra in dotare la un moment dat.

Din informatiile pe care le-am gasit prin presa sarba, modernizarea lor va fi una minima, in sensul de montare a unor echipamente de comunicatie si navigatie compatibile cu cele occidentale.

In niciun caz avioanele nu vor fi duse la standardul SMT, asa cum s-a speculat in urma cu cateva luni.

Sper ca saptamana asta sa va putem prezenta un articol amplu despre MiG-urile 29 ale Serbiei, atat cele aflate in dotare, cat si cele primite din Rusia.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

23 thoughts on “Serbia a primit sase MiG-uri 29 donate de Rusia

  1. Ca o curiozitate intreb care a fost ruta Antonovului, ce spatiu aerian al unei tari NATO a strabatut, al nostru sau al bulgarilor?
    Iar partea grea de digerat nu e ca sarbii se doteaza cu un numar decent de MIG-29 ci faptul ca aceste aparate sunt donate de rusi si bielorusi, ceea ce face mai mult decat valoarea combativa a aparatelor si sa nu uitam ca la sarbi se mai afla o instalatie militara interesanta langa Nis care este propietate a rusilor.
    Mai trebuie amintit ca atunci cand sarbii vorbeau despre MIG-29 o faceau si despre sisteme AA rusesti, prima parte a ecuatiei se pare ca a fost rezolvata.

  2. Fie-mi cu iertare,dar cred că ne-am băgat în NATO ca musca-n curu’ calului.Dacă brusc americanii nu mai au interes în zona noastră şi pleacă,rămânem cu vecinii noştri seculari ca proasta-n târg.Om trăi,om vedea…

    1. Fara NATO eram o tinta precum ucraina in 2014-prezent, Georgia 2008 sau Moldova in 90. Se puteau intampla multe pana acum, se puteau intampla multe si cu ocazia conflictului din ucraina care s-ar fi putut extinde precum o primavara araba.
      Cat priveste „vecinii nostri seculari”, pai am trait si vom trai langa astia in continuare ca nu mutam harta pe alt continent unde ne place ca aici nu ne plac vecinii, sau se muta ei ca nu ne plac pe noi, iar buna parte din acestia sunt cu noi in tabara si nu vor sa plece din aceleasi motive ca ale noastre.

  3. De precizat: modernizarea păsărilor a costat 236 milioane $ în banii ăștia m-ai intrînd,școlarizarea a 6 piloți în Rusia și armament nou nouț. Pe lîngă acestea sîrbii vor m-ai primi gratis 30 tancuri T-72S și 30 BRDM-2,pe lîngă aceste bunătați,sîrbii vor mai primi și S-300. Tot să ai aliați.

    1. Mai respira din cand in cand, sa nu te ineci ca nu toate sunt gratis iar in ceea ce priveste „aceste bunatati”, or fi fost cum le consideri tu, dar cand a facut tata armata.

    2. De precizat: pasarile n-au fost modernizate. 236 de milioane reprezinta costul estimat al rk-urilor si modernizarii. Momentan n-a umblat nimeni la avioanele alea, nu se stie nici macar daca le-au remontat pe Batajnica.

  4. Raptore,poate nu știi ca și România a avut un batalion de tancuri T-72,dar dobitocii care conduc armata le-au dat la fiare vechi.

    1. Dobitocii care au deci asta sunt, in mare, vreo 3-4. Amicii iliescovici si nastase, distinsul pascu si instelatul mihaita popescu. Si nu le-au dat la fie vechi, am impresia ca si acum sunt conservate pe undeva.

      1. Da, asa stiu si eu, sunt vreo 30 in conservare, nu sunt taiate la fier vechi. Oricum sunt degeaba, numarul mic le-a facut sa fie „nefiabile”. Poate pe viitor (vreo 10 ani) pupam ceva Leopard sau Abrams.

          1. Da, corect, dar TR 85 nemodernizate am avut in numar bunicel, ca au modernizat doar 54 e povestea tip in Romania ultimilor 20+ ani.

          2. Lancer, T-72 romanesti citisem ca ar fi trecute in rezerva, nu in conservare. Sunt 2 termeni care se cam bat cap in cap dar diferenta o face detinatorul, in cazul nostru putem spune ca nu sunt nici in rezerva si nici in conservare ci doar trase pe dreapta, iar daca o mai porni unul sau o mai fi bun de ceva m-as mira.

            Decizia T-72 de a fi trase pe dreapta a fost numarul mic al acestora ca si in cazul multirolului MIG-29 Fulcrum, alegandu-se in ambele cazuri modernizarea unei platforme mai vechi, dar in numar suficient atat pentru a putea moderniza mai multe dar si pentru canibalizare pentru piese de schimb.

          3. Si tot legat de conservare, ma indoiesc ca avem capacitatea de a face asa ceva.
            La armele de mana si munitie este alta treaba, aici ne mai descurcam si o spun doar cu jumatate de gura pentru ca multa munitie de ex nu prea avem pentru a conserva, iar armele de mana chiar si conservate, in cazul unui conflict ma indoiesc ca vor fi calibrate, cine a facut armata stie despre ce vorbesc. Eu in calitate de comandant al garzii de paza am reusit sa-mi fac o arma care sa ma multumeasca la trageri dupa ce am schimbat piesele din toate armele din garda, pana atunci trageam focuri de adaptare pana ma plictiseam facand reglaje la tinta, iar dupa schimbarea pieselor am reusit 27 din 30 in tinta din care 1/3 erau in centru sau langa acesta.

          4. E complicata povestea cu T72. Pe de o parte exista asta cu munitia, erau parca numai sase proiectile de tanc. Pe de alta parte, T72 a fost si ramane cel mai modern si capabil tanc al Romaniei. Sa renunti asa la el… Mai ales ca, repet, astea erau 30, pe cand Bizonul sunt 50. Diferenta nu-i asa mare.

          5. Tocmai asta a fost problema, erau DOAR 30.
            Hotararea de a moderniza un tanc mai vechi era logica la acel moment din moment ce puteam moderniza mai multi si planul era undeva dublu fata de cat au reusit moderniza, aici ne-am faultat singuri ca nu am modernizat mai multe, la fel cum si cu Jderii ne-am oprit pe la 99 si nu am dus modernizarea la capat ramanand cu cateva zeci de turele care zac in cine stie ce conditii.
            Conditiile economice la acea vreme n-au fost cele mai bune, iar deciziile politice au fost chiar mai rele decat vremurile.
            Cu siguranta T72 este un tanc mai bun, este de o generatie mai noua, alta arhitectura, tun de 125, etc, dar comparativ cu Bizonul nu are cum sa fie mai modern, intre cele doua ramane doar problema tunului, restul de echipamente sunt net superioare la Bizon dupa modernizare.

  5. Si apropo, ungurii au si ei tot 30 T72, nu stiu care este starea acestora, daca sunt operationale sau nu, dar astia au renuntat de tot la a mai avea armata si asta in conditiile in care tara lor este o campie intinsa si au o populatie mica, dar probabil s-au bazat pe spate, pe influenta din anumite cancelarii.
    In afara de Gripen (au inchiriat 14 din care 2 au ajuns la lucrari agricole anul trecut) si MANPADS Mistral, nu au nimic care sa mai impresioneze sau conteze, chiar si Hindurile le-au retras care ar mai fi adus un plus in sprijinul la sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post VIDEO | SUA au pierdut in Reaper in Yemen
Next post Un Su-24 rusesc s-a prabusit in Siria