Un „tun” Patriot?

Read Time:2 Minute, 24 Second

Prima achizitie cu adevarat importanta de tehnica militara din ultimele decenii va fi cea a sistemelor Patriot, care insa imi miroase destul de tare a „tun” si-am sa va explic imediat de ce.

Mai intai, declaratia ministrului Apararii cu privire la aceasta achizitie:

„Avem o aprobare de la Departamentul de Stat, e nevoie de aprobarea Congresului SUA, e nevoie ca echipele tehnice să detalieze exact ce se cumpără. Va fi un acord guvern la guvern, vom promova o lege specială în Parlament pentru achiziția acestui sistem și apreciem, dacă lucrurile merg bine, la sfârșul lunii octombrie să avem un rezultat final. (…) Estimăm ca în luna noiembrie să facem o plată în contul de achiziții

De ce această opţiune? Riscurile şi ameninţările în spaţiul aerian al României ne determină să procedăm la o înzestrare corespunzătoare. Sistemele de rachete sol-aer aflate în prezent în dotarea României cu bătaie mică şi medie sunt în mare parte depăşite fizic şi moral, cea mai mare parte dintre ele sunt de producţie sovietică şi resursele de funcţionare tehnică sunt spre limita maximă, cu posibilităţi reduse şi nesustenabile de modernizare. Opţiunea cea mai potrivită a fost identificată în sistemul Patriot în cea mai modernă configuraţie, afirmaţiile care se fac nu sunt corecte. Luăm cea mai modernă configuraţie PAC 3 Plus, cu o perioadă estimată de utilizare în serviciu de 30 de ani.”

Va sare ceva in ochi? Uite ce ma deranjeaza pe mine, in caz ca n-ati observat. Tutuianu, ministrul, vorbeste de acord interguvernamental. Stiti ce inseama asta? Pai, in primul rand, inseamna ciu-ciu offset! Da, la o achizitie estimata pe la 4 miliarde de dolari ai nostri guvernanti refuza offsetul optand pentru acordul interguvenamental.

Offset care, fara sa fiu populist, ar fi insemnat investitii directe americane de, zic eu, cel putin doua miliarde de dolari in industria de aparare romana. Ar fi insemnat locuri de munca, inclusiv pe orizontala.

La un asemenea volum al investitiei noastre in tehnica este inacceptabil ca offsetul sa lipseasca!

Va mai spun un lucru. Acord interguvernamental inseamna ca nu va exista un contract de 4 miliarde de dolari, ci vor fi mai multe, sparte in zeci si sute de milioane de dolari. De ce e important? Pai este pentru ca fiecare astfel de contract vine cu paleta lui de comisioane 🙂 Pentru cine comisioane? Pai ia sa ne gandim putin…

Inca ceva inainte sa inchei. Polonezii negociaza de niste ani pentru Patriot. E dezbatere publica, stiu ce vor sa ia, preseaza cumva partea americana sa sara la cap, vor avea offset si asa mai departe. Noi am aflat ca vrem si ca luam Patriot atunci cand americanii au trecut programul prin DSCA.

Cu alte cuvinte, la noi s-a mers pe burta intr-un mare fel si-am fost practic pusi in fata faptului implinit. Astea sunt sistemele, asta e configuratia, nu mai discutam nimic, scoateti portofelele, fraierilor!

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

10 thoughts on “Un „tun” Patriot?

  1. Singurul comision care ar putea fi platit de partea romana este catre DSCA, care in conditii normale percepe un onorariu industrial (industrial fee)care acopera cheltuielile sale si nu poate fi mai mare de 0,5% din valoarea achizitiei. De obicei pentru multi dintre clienti acest onorariu este trecut cu vederea.

    Chestia cu recompensa este in mare parte o amagire in conditiile in care iti lipseste si cea mai rudimentara baza tehnologica pentru a spera sa poti participa la un program de asemenea anvergura. Este posibil ca atat Lockheed Martin cat si Raytheon sa coopteze unde se poate firme romanesti sa suporte alte programe derulate de aceste firme. Oricum nu trebuie sa va ganditi ca aceasta participatie va avea o valoare de miliarde. In cel mai bun caz vorbim de zeci de milioane de dolari. Exista si o buna sansa ca firmele mentionate mai sus sa vrea ceva de la anumite firme romanesti cu capital strain precum General Electric.

    Un acord intraguvernamental este bun pentru faptul ca pretul va fi unul corect. Contractele care vor fi atribuite de DSCA vor fi verificate de catre Defense Contract Audit Agency (DCAA)care asigura ca costurile directe, indirecte si profitul sunt similare in componenta cu cele percepute de catre prim contractori pentru US DoD. Ma indoiesc ca Romania are asemenea capabilitati pentru negocierea si administrarea contractelor pentru a asigura negocierea unui contract comercial cu prim contractorii versus un acord intraguvernamental.

    1. Vorbim de chestii diferite. Acordul de offset obliga producatorul echipamentului si, intr-o anumita masura si tara care vinde, sa faca investitii asumate prin contract. E adevarat ca ne lipseste baza tehnologica, dar de asta vorbim despre investitii, asta se rezolva prin offset.

      Cooperarea industriala prin acordul interguvernamental depinde exclusiv de termenii negociati de parti, iar aici nu am incredere ca ai nostri pot si vor sa negocieze. Ati spus bine, daca vor exista investitii americane, si vor exista, ele vor fi nesemnificative comparativ cu costul total al contractului.

      Si contractele obtinute prin intermediul unor licitatii sau oferte publice trec prin DSCA, din cate stiu eu, deci nimic nu se schimba. Singurul avantaj al acordului interguvernamental este reducerea timpului prin disparitia unor proceduri. Dezavantajul este ca acest contract nu vine cu offset. Mie mi se pare un dezavantaj enorm si-un avantaj nesemnificativ.

      1. Ce atata offset transparent. Iti zic eu unde e offsetul – nu se inchide fabrica Ford de la Craiova (in Romania s-au vandut in primele 6 luni 11 masini!!) si baietii investesc alte 200 mil pt un nou model plus fac angajari.
        La Otopeni Philip Morris baga juma de miliard…

      2. Un acord de recompensa te obliga in general sa le dai altora de munca si nici pe de parte sa te apuci sa faci investii directe. In cel mai bun caz or sa identifice potentiali furnizori pentru anumite programe derulate de prim contractori. Sa speri ca LM sau Raytheon or sa faca investitii directe de ordinul miliardelor sunt fantasme demne de Alice in Tara Minunilor.

        DSCA este administratorul programului si cu mici exceptii el este beneficiarul onorariului industrial, daca el este cerut. In anumite circumstante DSCA externalizeaza anumite licitatii catre alte ateliere de contractare daca nu are expertiza, cum a fost cazul licitatiei pentru Ground Support System pentru F-16 romanesc si sistemul TACNAV de la Fetesti care au fost administrate de catre Hanscom Electronic Systems Center. Valoarea ambelor contracte a fost de $1.990.688 iar onorariul cerut de Hanscom ESC a fost de $14.930 sau 0.75% din valoarea valoarea totala a contractelor. Pentru alte contracte care au fost atribuite de DSCA pentru F-16 romanesc cum ar fi simulatoarele, containerel Sniper si armament onorariul a fost zero. Deci Romania a platit comisioane de a rupt inima targului. Daca ar fi fost ca Romania sa-su negocieze singura un acord comercial de acest gen nu cred ca el ar fi fost activat nici in ziua de astazi, dat fiind faptul ca in domeniul achizitiilor capacitatea este ceva de gunul praf de stele.

        P

  2. Din cate stiu eu, Romania dispune inca, de pe vremea lui Ceausescu, de cateva fabrici de armament, care actualmente cam stau : fac utilaje agricole, consuma subventii de la buget etc. Si mai dispun si de ceva tehnologie. Nu le-ar fi stricat sa aiba niste comenzi.
    Nu este adevarat ca nu avem capacitate tehnologica, trebuie insa pus osul la treaba pentru a o valorifica. De ce sa muncim cand spaga este mai usor de incasat ?

    O astfel de instalatie se compune din doua tipuri de echipamente : unele de inalta tehnologie si altele de tehnologie uzuala. La cele de tehnologie uzuala, Romania se poate baga sa le faca. De exemplu, o astfel de unitate are mai multe camioane, pe care sunt montate sistemele de rachete, radarele, cabina operatorilor, etc. , ~ 5 – 6 bucati per unitate. De ce trebuie astea livrate de americani ? Etc, etc., mai am si alte exemple.

  3. Ce ai domne cu saracul politician, nu mai poate omul sa dea o țeapa ca vi dumitale cu TUN-ul. In loc sa fi fericit ca ne tragem Patriot + Himars,ca astfel tocam banii pe borduri, panseluțe, contracte cu dedicație si mii de km de autostrazi. Bine ințeles ca va fi si offset gringo vin cu produsul finit si noi cu vopseaua si numerele de imatriculare. Forța fie cu Patriotul. P.S. Am ințeles ca Patriotul nu poate trece pe sub Arcul de Triumf. Ce ne facem?

  4. @LanceRe,

    Hai ca de data asta exagerezi cu offset-ul asta. Daca el nu se face in industria militara locala, asta nu inseamna ca nu se poate face deloc. Ambasadorul merican la Bucuresti trambita odata cu scandalul demiterii cabinetului Grindeanu ca un mare plan american de investitii de foarte multe miliarde de dolari, este preconizat sa inceapa odata cu toamna acestui an, iar modul in care guvernantii se joaca cu stabilitatea tarii, il poate pune in pericol. Pai in cazul in care aia vin si investesc aici, indiferent de domeniu, tu crezi ca astia mai au ‘tupeul’ sa ceara offset pe partea militara sau sa zica facem licitatie pe sistemele astea?

    Se merge pe sistemul o mana spala pe alta, insa pana atunci cand intervine spaga si comisionul, caci atunci vorbim cu totul altceva! Eu zic sa mai asteptam putin sa vedem ce si cum, caci e posibil ca alea 36 de F 16 pe care le dorim si acordul pentru modernizarea lor in Romania sa vina moca, cu tot cu documentatie, tocmai in ‘contul’ sistemelor Patriot achizitionate prin acord guvern-guvern! 🙂

      1. Da…cauta pe google ca nu e greu. Am vazut interviu la TV cu ambasadorul in perioada aia si afirma fix ce am scris eu mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Romania ar cumpara inca 36 de avioane F-16
Next post Elicoptere de atac, de transport si de ce-or mai fi