Airbus nu reuseste sa inteleaga autismul autoritatilor romane si mai face o incercare de a transmite asa, indirect, ca are nevoie de comanda din partea noastra pentru a da startul productiei la uzina de la Ghimbav.
Recent, agentia News.ro a publicat un material care mie mi se pare promo pe fata in care doi piloti americani povestesc despre cat de superb e elicopterul H215.
Simplul fapt ca doi baieti aleg absolut intamplator sa laude un produs trebuie sa ne puna pe gandit, insa nu asta e problema. Problema e ca News.ro n-a semnalizat treaba asta ca reclama si asa a ajuns sa fie preluata in mai toata presa de la noi. Ma rog, detalii.
Voiam sa va vorbesc despre altceva. In materialul asta promotional a fost strecurata de doua ori cifra magica – 16 – necesara demararii productiei la Ghimbav.
În toamna acestui an, uzina din Ghimbav va moderniza două elicoptere Super Puma ale Gărzii de Frontieră a Finlandei la standardul H215, o premieră care va fi urmată de începerea producţiei de aparate H215, cel mai probabil din 2019, în funcţie de momentul în care se atinge numărul minim de comenzi, pentru 16 aparate, considerat necesar pentru demararea producţiei.
…
Deocamdată, uzina este închisă, dar odată ce se obţin comenzi pentru cel puţin 16 aparate, producţia va fi demarată rapid, existând uzina şi angajaţii deja pregătiţi şi şi păstraţi de Airbus la Ghimbav.
Asta mi se pare ca inseamna putina panica la Airbus. Mie mi se pare ca baietii s-au bagat cu fabrica la noi cu speranta unui contract cu MApN, urmand ca in anii in care isi asigura productia cu primul acord sa caute ciupeli, de genul doua elicoptere catre un client, trei catre altul si asa mai departe.
Faptul ca ai nostri nu dau niciun semn ca s-ar baga le cam incurca planurile, fiind nevoie de alte comenzi in momentul ala. Adica trebuie adunate comenzi de unul, doua sau trei bucati care, insumate, sa duca la un numar suficient pentru o productie de 3-4 ani, perioada in care sa se caute noi contracte.
In ritmul asta, nu m-as mira ca Airbus sa inceapa sa dea pe goarna, tot fara semnalizare publicitara, informatii despre renuntarea la linia de asamblare din Romania din cauza lipsei de comenzi. Poate atunci se activeaza guvernantii.
Daca ma intrebati pe mine, si stiu ca vreti sa vorbim si despre asta, cred ca Romania ar putea si ar trebui sa comande 15-20 de elicoptere H215.
Pentru ce ca nu la MApN nu au ce cauta?
Cat despre comenzi, sa-i bata la cap pe chinezi daca tot s-au dus acolo si daca fac aia o comanda semnificativa de nu va face fata fabrica din China sa bage si aici „minim 16” ca sa „poata incepe productia”.
La cum s-a inghesuit toata lumea sa ia acest model, mi-e teama ca au nevoie doar de prostii care sa bage banii cat sa-si scoata parleala de pana acum cu alea 16 aparate, iar daca va veni comanda mai tarziu peste cativa ani, atunci vor face presiuni pentru o comanda mai consistenta, ca de…. s-au mai adunat ceva cheltuieli intre timp.
Apoi dupa ce vom comanda ce va urma, inchiderea fabricii ca nu vor mai fi si alti prosti sa comande, ca eu nu vad sa produca aparate pe banii lor in lipsa de clienti si sa le tina pe stoc doar pentru a mentine fabrica cu capacitate de productie, deci ne intoarcem iar de unde am plecat si vor presa pentru o alta comanda din partea statului roman.
Parerea mea e ca e afacerea lor, sa si-o gestioneze cum considera mai bine si aici la cat de mare este compania ar trebui sa aive si un management pe masura si sa stie incotro s-o ia si cum, si sa nu ne mai frece pe noi la melodie cu aparatul lor ca in cazul unei achizitii legislatia noastra spune clar de LICITATIE, unde e posibil sa nu fie selectati.
H215 nu este cumva „ruda” cu H225 care a fost oprit de la zbor de EASA dupa catastrofa din Norvegia cand a ramas fara rotorul portant?
Normal ca nu-l vrea nimeni.
Ala e, dar i-au dat drumul la zbor englezii si norvegienii zilele trecute pe motiv ca s-a rezolvat problema pana apare urmatoarea.
Cei doi americani sunt angajatii lui Airbus Helicopters, fiind pilotii lor incercare, ce ati vrea sa spuna? Ca elicopterul pe care sunt platiti sa-l zboare nu este cel mai bun?
Cei de la Airbus au fost ‘dubiosi’ de la bun inceput, odata ce au venit in Romania. Eu am spus treaba asta de la bun inceput, sper doar sa ma fi inselat eu amarnic.
@Admin, nu se poate un articol despre astia cu autobuzul zburator cu situatia vanzarilor pe ani la Puma si SuperPuma/Caracal/Cougar si cum i-o mai spune?
Tare imi este ca vanzarile lor la acest aparat au fost doar prin anii 70-80, iar dupa Revo au mai semnat contracte decente doar cu Brazilia, in rest licente la chinezi si koreeni
Frantuzii daca aveau ganduri marete ar fi trebuit sa faca linia in cadrul IAR nu pe langa IAR.De la inceput mi-a parut ciudata promisiunea ca in viitor or sa faca fuselajul (parca ) la IAR, daca vor turcii sa renunte…?! In alta ordine de idei nu ne-ar strica niste autobuze multirol noi avand in vedere faptul ca avem experienta in operarea Pumelor,dar ne-ar trebui si elicoptere de atac si avioane si TBT-uri si corvete…Deja ma enervez!
Sa-si bage autobuzele semi-zburatoare si tupeul jegos in gura dintre buci. Ar fi o proasta alegere.