Aflata in criza de avioane dupa doua incidente, Tarom a pus la treaba primul din cele doua Boeinguri 737 NG inchiriate recent.
Astfel, YR-BGJ si-a facut debutul operational in cursul zilei de marti, atunci cand a fost trimis sa execute cursa RO305, intre București si Frankfurt, plus returul.
Stiu ca o sa ma intrebati care e criza de avioane de la Tarom si va raspund imediat. Flota mica, dar totusi atat de pestrita, a Taromului are cu trei pasari mai putin, doua fiind B737.
Unul dintre Boeinguri are o gaura in fuselaj dupa ce a fost avariat pe aeroportul din Amsterdam, iar al doilea are buba la un motor dupa ce ieri a fost obligat sa revina pe aeroportul din Bruxelles la putin timp dupa decolare. Adaugati aici si ATR-ul care a iesit din pista la Chisinau si care am inteles ca e tot acolo cu o problema misterioasa.
Avem deci -3.
Acum, nu spun ca-i rau ca Tarom foloseste avioanele cele noi si lucioase. Dimpotriva! Fiecare avion care sta pe platforma provoaca pierderi. Cele doua Boeinguri au fost inchiriate pentru a fi folosite si numai prin utilizare isi vor plati ratele catre lesor si nu vor contribui si mai mult la ingroparea Tarom.
Ce voiam sa subliniez e altceva, si-o sa vorbim despre asta intr-un articol mai amplu despre viziunea si planificarea celor de la Tarom, despre cum isi folosesc sau nu flota de avioane si despre rute noi.
Daca ne uitam mai pe larg e mai mult decat o criza la Tarom. Au luat doua Boeing pentru ca aveau o lipsa de doua aparate de anul trecut, iar acum dupa ce au reparat minusul de anul trecut s-au trezit cu alt minus 3.
In plus si incidentele din spatiul ungar, doua la numar in cca 1 luna ar trebui sa ne dea de gandit si ele ca poate e o buba mai mare.
Parerea mea e ca ori se baga bani multi in companie pentru a o rentabiliza, luate loturi de aparate si marirea numarului de curse care sa aduca profit, iar din flota veche si pestrita ori vandute aparatele ori trecute ca aparate VIP o parte din acestea ca tot era nevoie.
Daca o asemenea investitie nu se poate (si nu sunt bani de asa ceva), sa se renunte la a mai avea o companie aeriana de stat pentru ca deja sunt destui operatori civili pe piata noastra si mai nou va intra si Luftansa (cand nu intra in greva).
O alta idee, daca se doreste o companie aeriana de stat puternica ar fi de luat in calcul prin colaborarea cu suedezii de la Saab care au renuntat a mai produce modelele Saab 2000 si Saab 340 prin 1999-2000, investiti bani in aducerea la zi a celor doua modele de aparate de catre statul roman, iar statul suedez sa se oblige ca la vanzarea de radare AESA Erieye si alte tehnologii de acest gen sa faca implementarea doar pe aparate Saab 2000 si Saab 340. La un asemenea salt nu numai ca am avea prilejul de a avea o companie aeriana buna, dar am putea vinde aparate impreuna cu suedezii pe piete externe, un bun exemplu ar fi piata asiatica, in speta cea chineza care are un deficit foarte mare de aparate de transport regional. Asia de sud-est iar este o piata in continua dezvoltare si ar putea fi o paine buna de mancat.
Intrebare intrebatoare legata de cele doua avioane intrate recent in flota Tarom:
-Am inteles ca sunt in chirie pe 10 ani, insa aceasta rata lunara odata incheiata dupa cei 10 ani, avioanele vor pleca inapoi la cei ce le-au inchiriat catre compania aviatica nationala sau ele or sa ramana ale taromului?
@Cezar – aparatele se întorc la firma de leasing, sau pot fi achiziționate de Tarom printr-un contract separat.
OK…ms de info.