Pentru ca aerdromul militar Mihail Kogalniceanu a fost reactivat, temporar, de Fortele Aeriene Romane, prin mutarea acolo a Flotilei 86, a venit momentul pentru un mic remember, o zi de zbor deloc obisnuita de la MK, cu MiG-29, MiG-21 si F-16 in prim-plan.
Clipul video a fost postat pe pagina Fan Clubului Dorel Luca de pe Facebook.
Povestea zilei de zbor deloc obisnuita este urmatoarea. La finalul lunii octombrie, intre 22 si 29, in anul de gratie 1999, Fortele Aeriene Regale Olandeze au participat la un exercitiu comun cu pilotii romani.
Batavii au fost gazduiti de defunctul Regiment 57 de la Kogalniceanu si au participat la misiuni efectuate in comun atat cu MiG-urile 29 de la Constanta cat si cu MiG-urile 21 de la Borcea.
Tin minte ca olandezii au fost destul de surprinsi de posibilitatile MiG-ului 29, avion impotriva caruia au simulat cateva lupte aeriene si interceptari. De asemenea, ei au fost impresionati de pregatirea pilotilor nostri.
Se stie ca MIG – 29 este superior lui F-16 din punct de vedere al manevrabilitatii – il cam bate la simulari de lupte aeriene.
Oare de ce nu s-a facut modernizarea avioanelor MIG-29 din dotare, cu ELBIT ?
Am fi avut niste aparate mai moderne decat F-16.
Oare de ce ROMANIA nu a cerut o oferta de avioane de lupta multirol de la rusi ? Mai mult ca sigur ca oferta rusa ar fi fost foarte intersanta.
Nu stiu daca rusii ne vindeau sau nu avioane noua la vremea aia, dar cu siguranta nu ne lasau ‘aliatii’ sa le cumparam de la ‘dusman’. In ceea ce priveste modernizarea cu Elbit, au incercat…..a rezultat un demonstrator MIG 29 Sniper care a rulat pana la epuizarea resursei de zbor, dar acolo sa terminat totul. Se pare ca rusii s-au opus din toate puterile, nelivrand motoarele fara de care proiectul nu era implementabil. Ei erau singurii furnizori de moatoare al acestui aparat. Ar fii rezultat, precum in proiectul MIG 21 Lancer, un potential competitor pentru firma ruseasca MIG, pentru modernizarea aparatelor tuturor celor ce doreau modernizarea flotelor proprii de MIG 29 din dotare. Daca reuseau lucrul asta atunci, cele 18 MIG 29 ale Romaniei plus cele ale Moldovei, de vanzare la ora aia, la fel ca si acum, aveam asigurata aviatia pana la achizitia ipoteticului F 35 al armatei romane. Asta e…..pacat! Cred ca pe langa refuzul normal de a lua in considerare achizitia de echipament militar de la potentialul dusman al tarii noastre si NATO, mai ramane si dependenta de acesta. Daca ei nu te servesc cu ce ai tu nevoie, atunci la ce bun sa te mai complici. Pe timp de pace mai e cum e, dar in caz de razboi ce faci? Daca inamicii sunt tot ei, atunci e si mai tragic!
Nu s-a opus nici un NATO. Nu se speriau americanii de cateva MiG-29 modernizate. Treaba sta cam asa: romanasii nostri au facut o golanie asa cum se obisnuisera pe vremea lui Ceausescu modernizand un produs proiectat si construit de altii fara a avea licenta sau macar acordul proiectantilor pentru asta. Cu MiG-urile 21 treaba a mers cu ceva maraituri din partea rusilor pt. ca in definitiv erau ale noastre si puteam sa le facem si semanatori daca voiam. In schimb la un moment romanii s-au crezut destepti si s-au apucat sa modernizeze MiG-uri 21 prin vecini moment (Croatia) ba mai mult s-au apucat sa faca modernizari fara acordul rusilor la unul din produsele de baza al aeronauticii ruse la vremea respectiva anume MiG-29 intrand in concurenta cu producatorii rusi aflati la vremea respectiva in mare restriste financiara. Rusii le-au numit si le numesc inca „modernizari pirat”. Ca urmare, asa cum era si normal, rusii au impus din momentul ala cu un embargo de facto asupra pieselor de MiG-29 si astfel am fost obligati sa le tragem pe dreapta.
Mai departe smecherasii romani si-au spus ca daca-si bat joc de MiG-urile 29 (pt. ca altfel nu se poate numi „depozitarea” lor) si le lasa la mila soarelul si viscolului acestea vor fi degradate iremediabil in scurt timp si Ro va fi obligata sa achizitioneze avioane noi – evident un contract suficient de gras incat spaga sa ajunga la toata lumea. Numai ca intre timp pretul aeronavelor de lupta a crescut ametitor, Romania nu a reusit sa faca rost de banii necesari si s-a ajuns in situatia de fata.
Un minimum minimorum care trebuia facut in legatura cu aeronavele MiG-29 era conservarea lor „ca la carte”: demontarea planurilor, ampenajelor, radomurilor, motoarelor, etc, montarea fuselajelor si aripilor astfel obtinute pe cale speciale astfel incat sa nu existe eforturi statice asupra pieselor structurale (se pot confectiona din dulapi de lemn, nu e o filosofie), introducerea de lichid de conservare in rezervoare si instalatia hidraulica si de ulei, sigilarea cu banda adeziva a tuturor rosturilor si orificiilor si depozitarea lor intr-un hangar/hala fara umezeala si cu temperatura cat de cat rezonabila. Cu siguranta armata si in orice caz statul roman are astfel de spatii pt. a salva sutele de milioane de $ cat valorau aparatele alea. Astfel „imbalsamate” aparatele ar fi rezistat ani si ani de zile fara probleme fiind gata fie de o modernizare in serviciul RoAf fie pt. vanzare cu un pret rezonabil.
Numai ca incompetenta sau reaua vointa s-au facut simtite, aparatele aproape noi au fost efectiv abandonate pur si simplu in dusmanie pe camp ca si cum s-ar fi dorit sabotarea lor. Astia ne suntem.
Cu o modernizare legala si nu pe sub tejghea, cu acordul si colaborarea rusilor, aparatele ar fi putut fi modernizate cu excelentele motoare RD33MK (4000 ore de zbor deci 20 de ani cu 200 ore pe an). La un pret de 1.25 mil $ per motor(pret 2007) remotorizarea ar fi costat aprox. 2.5 mil$ pe avion. Electronica ar fi fost de origine occidentala, eventual cu ELBIT ca tot am luat de la ei radare pt MiG-21, ba chiar puteau fi refolosite radare montate pe MiG-uri 21 care au iesit din serviciu la doar cativa ani dupa modernizare. Adaugand restul de aparatura de tip Vest si alte cheltuieli s-ar fi ajuns la max 8-10 mil$ per avion ceea ce ar fi insemnat 240 mil$ pt 24 avioane aduse la nivel de top. Si n-am mai fi fost in situatia de acum. Dar pt. asa ceva ar fi trebuit creier. Sau onestitate.